LandArt i Skulpturparken vid Locknesjön
2012 års Konstprojekt "Labyrint"


Bilder från årets utställning kan ses på bloggen

http://ankiskonststig.blogspot.se   under bloggarkiv LandArt i Espnäs 2012

Tack alla för ett fantastikt lyckat Vernissage den 26 juli
ute vid och i Konst-Logen i Espnäs med Konstvandringen, underbar Musik och café.

Ni som missade vernissaget är välkomna att besöka utställningen när som helst, starta i Logen där finns konstkatalog, konst och fotoutställning, följ sen röd markering till konstverken ute i naturen,  ca 2 km t o r (karta i katalogen)

Kul med respons:) skriv gärna i boken i Logen!

Fika kan finnas i Logen, kan ofta ordnas om ni ringer 070 654 23 99 innan, annars ta gärna med fikakorg.

medverkande konstärer:
anneli kent

ewa carlsson
ida bratt
kajsa-tuva henriksson
kristina wrang
anki hallqvist
musik: Roy Okutani och Magnus Vikberg, vid vernissaget.

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

OBS! Konstvandringen går invid Locknesjön och ut på en inte så blöt myr ;) dvs kläder o skor efter väder, det finns ingen värme i Logen, där det blir musik och något enkelt att äta och dricka och fram för allt att trivas tillsammans :)

Vägbeskrivning: ca 10 km;

från rondellen söder om Brunflo, kör mot Sundsvall ca 2 km sväng HÖGER mot Lockne, över järnvägsövergång, sen VÄNSTER förbi Lockne, Rossbol och vidare förbi Dövikenskylten, där är det ca 1 km till nästa avfart till HÖGER vid 4 brevlådor, kör den lilla grusvägen ner mot vårt gula hus, strax innan sväng HÖGER och sen VÄNSTER efter ladugården, där finns PARKERING, där granhäcken slutar, ner mot sjön, där hittar ni KONST-LOGEN.

LABYRINTEN

Att våga sig ut från de utstakade vägarna och stigarna
...
till Labyrinten på myren...
Labyrinter har länge faschinerat mig,
de verkar anslå en arketypisk sträng hos människan,
eftersom formen lyckats överleva under så lång tid och bli ett universalinstrument i magins tjänst, den finns i skilda kulturer och olika folkslag tolkar den olika, men gemensamt är en kombination av lek och allvar, ljus och mörker, en rörelse in och ut, en process.

Att gå i en envägslabyrint kan vara en övning i tålamod. Man söker sig in mot mitten och väl framme söker man sig ut igen, som en spiralrörelse in i sitt inre och ut igen. Den kan upplevas som redskap att öppna förbindelsen mellan hjärnhalvorna, som meditationsinstrument, som dansplats, som verktyg att nå insikt och styrka, som besvärjelse eller lek, där vägen in är lika viktig som vägen ut. Kanske ett sätt att skänka önskningar kraft och uppfyllelse, att titta på och fyllas av förundran.

De  har funnits och använts i flera tusen år och finns över hela världen flest i Sverige.

Inför skapandet av konstverken i årets utställning fick konstnärerna Labyrinten som utgångspunkt, men de behövde inte hålla sig kvar vid den, utan de var helt fria i sitt skapande...Labyrinten ligger nu ute på myren intill mitt tillkommande verk nr 6...efterhand växer de ihop ...och blir ett

/anki

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Barn och ungdomar i Locknebygden kommer utifrån årets tema och konstnärernas skapande själv få skapa i lera i Ateljé Logen, återkommer om det.

"Det som ligger bakom oss och det som ligger framför oss är bagateller jämfört med det som ligger inom oss" / Ralph Emerson.

KUL TUR 2012

ÖPPNA ATELJÉER & VERKSTÄDER

Under helgen den 5-6 maj 2012 öppnar länets yrkesverksamma konstnärer,
konsthantverkare samt slöjdare upp sina ateljéer och verkstäder för allmanheten.

Öppettiderna är 11.00-16.00

En presentation av var och ens verksamhet samt adress och vägbeskrivning finns på hemsidan www.kulturjh.se

Så här hos mig är Ateljé Logen öppen!

Kaffe, Te, Saft o sockerkaka finns :)

VÄLKOMMEN!


2012 års LandArt utställning planeras...

2011: LandART utställningen "Universum i Espnäs"  fanns kvar tom 2 oktober, inne i Logen finns en katalog över de verk som finns vid den gamla byvägen utefter Locknesjön.

Ett Stort TACK till ALLA för en fantastiskt lyckad Vernissage Midsommardagen 2011 av "Universum i Espnäs" av Annika Rahm, Staffan Schönberg, Linda Petersson, MalinMatilda Allberg, Katarina Franck och Anki Hallqvist.

"Fri betongkonst" av barn och ungdomar i Locknebygden.

Dagen inleddes vid Logen med musik av barn & ungdomar.

Vandring t o r ca 2 km med konstnedslag

"Trumvärk & Slagord" gjorde under kvällen en fantastiskt konsert i Logen.

Ta gärna med picknickkorg och upplev kreativa möten i vacker vy.
Fri entré HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Vägbeskrivning på facebook "atelje anki hallqvist" ett foto och fb evenemanget "Landart & Skulpturutställning"

2011 års konst katalog längre ner på sidan:


Detta är en plats för Konst och Hälsa i Jämtländsk Natur.

I Espnäs, ca 1 mil söder om Brunflo finns denna loge, som jag med lite hjälp och mycket enkelt gjord om till Galleri, Ateljé och enkelt ekologiskt sommarcafé (oftast självservering) med utsikt över Locknesjön.

Logen är en mötesplats för Skulpturparken med Konst, Skulptur och LandArt i den vackra naturen intill Locknesjön. Här erbjuds vandringsmöjligheter med Konst som skapats i eller och placerats ut av konstnärer; enskilda, grupper och eller i samarbete mellan konstnärer, barn och ungdomar. Ett utflyktsmål för bygdens och Jämtlands invånare, skolklasser, företag och turister.

Konst är hälsa; genom att vi skapar, betraktar och vandrar bland konst, väcks vår kreativitet och glädje med öppnat sinne, men också en chans till återhämtning från stress och prestationer. Mötet med konst och människor ger även ökat medvetande om oss själva, bemötande av varandra, kultur och natur. Detta i samklang med naturen, för hållbar utveckling, nytänkande, återanvändning av material och gamla byggnader.

Under våren 2010 bjöd jag, kostnadsfritt, in  barn och ungdomar i Locknebygden att skapa skulpturer av återvinnings material i Ateljé Logen, deras fantastiska verk placerades ut i Skulpturparken och fanns att betrakta och glädjas åt under hela sommaren. Detta är en del i Leader projektet ”Barn och ungdomar Locknebygdens framtid”.  www.guldsmebacken.se

Tanken har varit att barn och ungdomar i bygden ges möjlighet att använda och utveckla sin kreativitet genom att skapa konst, i en anda av hållbar utveckling, så nära naturen som möjligt. I år, 2011 kommer de att få använda betong och egna återvunna saker ex gamla leksaker el samlingar som kan vara svårt att göra sig av med. De kommer fortsättningsvis få uttrycka sig med andra material som lera och måleri vilket även har en positiv inverkan på bland annat självkänslan.

2010 bjöd jag in Östersunds Konstskolans elever och de konstnärer som där gick Projektåret, att ställa ut sina konstverk i Skulpturparken, vilket  var mycket uppskattat! bla av ovan nämnda barn som var stolta över att få ”ställa ut” tillsammans med ”riktiga” konstnärer, en kommentar från en 6 årig kille under en radiointervju ”..jag är konstnär!”  www.ostersundskonstskola.se 

Skulpturparkens framtid...

En plats för enskilda konstnärer eller samarbeten och möten mellan konstnärer, att ställa ut Konst, Skulptur och Land-Art i naturen. Olika samarbeten med skolor och liknande där skapandet blir till spännande, kreativa, konstnärliga och kanske vackra vandringsupplevelser i skulpturparken, som växlar från år till år, samtidigt som Ateljé & Galleri Logen finns tillgänglig som en mötes och skapande plats för deltagare och besökande.

Land Art är en konstform som inbegriper fysiska landskap för att skapa konst, att tvinga folk att se konsten i ett nytt sammanhang, utanför galleri- och museivärlden. Människor har skapat konstverk med landskap i århundraden, men den moderna Land Art-rörelsen kom igång på allvar under 1960-talet, då amerikanska konstnärer började skapa Land Art i stor skala.
Idag kan Land Art-verk ses över hela världen, ofta alldeles bredvid mycket äldre platser, där konst skapats av människor som levde för tusentals år sedan. Land Art kallas ibland jordkonst och det kan ta många former.
I samtliga fall är Land Art fast, men gärna också föränderlig. I själva verket är en av de största skillnaderna mellan Land Art och annan konst som tex visas i museer är att Land Art är utformad för att utvecklas, förändras, och slutligen förfalla.
Vissa konstverk är kortlivade, och finns bara för några timmar eller dagar, medan andra medvetet utsätts för erosion och vind så att de blir förvrängda med tiden."
Under hösten började årets utställning ta sin form. Anki som är initiativtagare till Universum i Espnäs började att kontakta några konstnärer, detta i sin tur gav ringar på vattnet och nya kontakter slöts.
De inbjudna konstnärerna har fått ströva omkring i det idylliska landskapet kring Locknesjön och låtit sig inspireras och skapa ett Platsspecifikt verk*) som besökarna ska få ta del av och uppleva.
Barn och ungdomar i Locknebygden har under våren skapat betong konst i Logen, som de kommer att placera ut i naturen. Skulpturerna som de gjorde förra året ville de
inte ta bort, så de finns oxå kvar;)
*) Platsspecifikt verk - konstverk som gjorts särskilt för en plats och som på något sätt förhåller sig till denna plats. Platsspecifik konst är i sin rena form gjord för enbart en plats. [Statens Konstråd]

Verkförteckning av utställningen "Universum i Espnäs" LandArt i Skulpturparken i Espnäs sommaren 2011
Vernissage Midsommardagen lördagen den 25 juni kl 17
Utställningen finns kvar till den 2 oktober 2011.


1. "Sorgfrid" av Linda Petersson
Konstverket Sorgfrid består av flera olika verk utställda i en skogsglänta i Espnäs
skulpturpark. Tanken kring verket är att det ska ge mildring för själ och hjärta.
Då jag hittade en gammal vedspis på platsen ställde jag dess dåvarande uppgift
kontra dess brist på uppgift i skogsgläntan.
Rent estetiskt gav den mig fantasier till ett altare därefter tillförde jag en telefon
som blir en signal till universum och som en andlig länk. Via telefonen kan man
lätta på sitt hjärta och oro, låta skogen ta hand om ens våndor. Likt en allé visar

de vita plastbanden vägen in i skogen där några stolar är utplacerade för vila och andakt.
Verket är inramat kring fyra ståtliga tallar längst in i skogen vilka kan ge tröst.
Prova att krama ett träd i din närhet eller i mitt konstverk och se vad som händer.
I min barndom hade jag ett speciellt styrke - och tröst träd. I vuxen ålder har jag
nu återupptagit att krama träden och är förbryllad över den behagligt moderliga
känslan som översköljer mig.
Linda Petersson född 1976 på Öland bosatt i Östersund.
Utbildad på Kungliga Konsthögskolan Stockholm 2000-2005, Utbytesstudent på
Parson i New York 2003 och utbytesstudent Chiang mai Thailand 2005

2. "Faluröd Jämtländsk Ovoo” av Staffan Schönberg
Verket är min egen Jämtländska version av en Mongolisk ”Ovoo”, som är gjord
av många stenar lagda i en hög, med en trästolpe i mitten med ett blått sidentyg.
Det är en mycket gammal och viktig lyckosymbol som har sitt ursprung i
Schamanismen och även i den Tibetanska buddhismen.
I min version har jag valt att använda, saker från omgivningen och från mitt hem.
Istället för att använda blått sidentyg, har jag återanvänt en gammal blå gardin som
funnits i mitt barndomshem, som nu istället får fladdra i vinden. Trästolpen är en
Björkstav som målats i den typiska Faluröda färgen som man ofta ser I Jämtland.
En Ovoo i Mongoliet är placerad på en hög och vacker plats i naturen för att den
ska vara i nära kontakt med himmelen och andarna. Som ritual ska man gå tre varv
medsols och kasta på en sten för varje varv och tänka på något bra som man önskar sig.
Man kan även lägga på saker som man vill ska bli bättre.
Staffan Schönberg född 1966 i Östersund. Utbildning: Östersunds konstskola
1994-96. Konstvetenskap B, Bildkunskap A2 1998-2000 Mitthögskolan Härnösand.

3. "Tiden blåser iväg, jag är uppbunden nu, kan du återkomma?" av Annika Larsson Rahm
Annika Larsson Rahm bor i Funäs, Oviken. Har gått konstskolan i Fränsta och Hovedskous målar skola i Göteborg.


4. "Fontän och meteoritkrater " av Katarina Franck
För nästan hundra år sedan ställde dadaisten Marcel Duchamp ut konstverket ”Fontän” (1917) på ett amerikanskt galleri. Han tog en vanlig pissoar, vände den i 90° så att den ursprungliga användningen av föremålet omintetgjordes. Därefter signerade han verket med det kryptiska namnet R. Mutt. Han ifrågasatte med sitt verk hur vi uppfattar konst.
Till honom och alla andra människor som inte kan låta bli att tänka nytt ägnar jag detta verk. Likt Duchamp använder jag ett redan tillverkat föremål (”ready made”) och sätter det i en ny kontext. Likt en vattenkaskad växer en rönn genom fontänen och sträcker sina grenar längtansfullt mot den vattenfyllda meteoritkratern som naturen själv skapat (”nature made”).
I dialogen mellan det som skapats av människa och det som uppkommit genom naturens krafter uppstår kanske något nytt. I betraktarens öga.
Katarina Franck född 1964 i Halmstad bosatt i Östersund . Neuropsykolog och vetenskapsjournalist.
Östersunds konstskola 2005-2006


5. "Vägen tillbaka" av Anki Hallqvist
Mitt verk består av 4 delar
5 A. ”Streck” ( björkstreck på tvären avslutas med en bränd björkstock)
Prestera, var duktig, rusa förbi, hinna med, som ett streck förbi det mesta, ville egentligen
stanna upp och möta, känna, bry mig om, även mig själv.


5 B . ”Små små steg..” ( Chakra björkar i Logen)
Att sänka farten och hitta balans, vilket även påverkar vår omgivning, kan ta många år. Ett sätt kan vara yoga, vilket här symboliseras i chakrornas sju färger.
I denna del av mitt verk kan du delta med dina erfarenheter eller önskningar genom att:
Skriva eller rita något som:
- du själv vill göra för att vi ska få en bättre värld, eller önskan…
- vad någon, några eller alla kan göra. Det kan var allt från det minsta lilla vi gör eller tänker för att själva må bra, vilket i sin tur påverkar vår omgivning, dom vi möter, som i sin tur ger ”ringar på vattnet” till glädje för mänskligheten, moder jord och universum.
- eller vad de som har mycket stora möjligheter att påverka för många skulle kunna göra, för det samma.
- skriv eller rita på ett papper riv eller klipp ut det …tejpa fast en tråd och fäst den med en knappnål under/på de olika chakra färgade ljuspelarna i Logen, detta kan inspirera andra och att många små steg har betydelse … :)
Häng gärna upp så många önskningar du vill :)


5 C. ”Vila” att tillåta sig att vila ( den rostiga sängen med vilande björkstam )


5 D. ”Frid” meditation ( björk triangel i vattnet )
Anki Hallqvist född Frånberg i Östersund 1959, bosatt i Espnäs. Utbildning: Östersunds konstskola 2006-2009.

6 "Nedslag" av MalinMatilda Allberg
Nedslag ramar in en del av den Meteorit-nedslagsplats som blivit till Locknesjön. När jag såg hur vackert där är kände jag att jag just ville rama om det som ett konstverk.


7 "Solig Dorje" av MalinMatilda Allberg
En lamaitisk Dorje är en buddhistisk symbol för balans och harmoni. Jag väljer att visa den som växande solrosor, eftersom också odling visat sig skänka balans och harmoni till både den odlande och de som bara vistas i en trädgård. Det är också något som användes mycket inom den psykiatriska vården tidigare.
Patienterna mådde bra av att odla och jag vet att exempelvis Frösö-klinikerna var i det närmaste självförsörjande på grönsaker en gång i världen. Den kunskapen har, som så mycket annat sedan glömts bort, men under senare år har det visat sig att t ex människor som lider av utmattningsdepressioner (utbrändhet) mår bättre av odlande.
MalinMatilda Allberg är född 1970 i Stockholm , boende i Östersund och utbildad på Östersunds konstskola 1995 - 97, Konsthögskolan Umeå universitet 1992 - 2002 och University of the Witwatersrand, Sydafrika 2000.


8. Fri Betong Skulpturer av ungdomar från Locknebygden, de har även i år under min ledning skapat skulptur i och utanför Ateljé Logen.

I samarbete med: Jämtlands Läns Landsting-Bildkonsten, Östersunds Kommun, Stadsbussarna, Guldsmebacken -Haga bygdegård.

Bildgallerier

Skulpturutställning 2010

Barn & ungdomar skapar-utställning 2010

Universum i Espnäs 2011

Ungdomar skapar i betong - utställning 2011

Vernissage 2011- foto av Malin Larsson

Landart